Kdybyste se zeptali kamarádů, jaké jídlo si nejčastěji spojují s vínem, určitě by většina z nich uvedla sýr. Nejdou však vždycky tak dobře dohromady, jak si někteří myslí. Pokud se zamyslíte nad skladbou sýrového prkénka, kde je pět či šest kontrastních typů sýrů, těžko můžete očekávat, že se ke všem bude hodit jedno víno.
V méně náročné situaci s jedním vínem a jedním sýrem se může stát, že se výběr nepovede. Stačí, aby víno bylo o krůček za svým vrcholem nebo aby sýr zrál o několik dnů déle a slibná kombinace se hroutí.
Nejprve si musíme uvědomit, že bílá vína se často hodí k sýrům lépe než červená. To vypadá rozumně, pokud si uvědomíme, jaké ovoce se k sýrům podává, což jsou jablka, hrušky, hroznové víno a ananas. Bílá vína, která nezrála v sudu, v sobě obsahují svěžest a jiskru, která spolu se sýry působí velmi kontrastně.
Také sladká vína mohou k sýrům chutnat lépe než suchá červená, zvláště k sýrům s modrou plísní nebo jiným nahořklým.
Užitečné jednoduché pravidlo, které vám pomůže najít úspěšnou kombinaci, zní, že se obvykle k sobě dobře hodí víno a sýr z jedné oblasti. Jako například víno Gewurztraminer a sýr munster, dále sýr chaource a šapmaňské, sýr crottin de Chavignol a víno Sancerre.
Lze užít i strategie "stavění mostu" mezi sýrem a vínem pomocí dalších surovin, které harmonii sýra a vína podpoří. Samozřejmě to není nic nového. Chuť sýra upravuje třeba chléb, sušenky, máslo a ovoce, například hroznové víno a jablka, dnes však máme mnoho dalších možností v podobě ovocných past či želé a můžeme tak zapojit do hry ještě více vín.
V zásadě se však nemusíte řídit pravidly, jako zdravým rozumem. Sýry s jemnější chutí se budou k vínu hodit mnohem lépe než sýry se silnější, ostřejší chutí. Pokud si dáte k portskému vínu nějaký velmi mladý kozí sýr, chuť portského převládne. Budete-li k silnému sýru s modrou plísní pít lehké bílé víno, sýr připraví víno o všechnu chuť. Stejně jako u každé kombinace jídla a vína je důležité najít správnou rovnováhu.
Žádné komentáře:
Okomentovat