Ingredience:
50 g másla
1 větší pórek, nakrájený na tenká kolečka
40 g hladké mouky
600 ml polotučného mléka
asi 300 g růžiček brokolice
350 g těstovin penne
2 hrsti mangoldových nebo špenátových listů
150 g vyzrálého sýra gruyére
3 navršené lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
mořská sůl, černý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek
+ 4-6 malých zapékacích nádob, vytřených máslem
Postup:
v rendlíku s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na mírném ohni máslo, přidáme pórek a za stálého míchání ho minutu opékáme, potom vmícháme mouku a směs opékáme několik vteřin. Rendlík odstavíme a za stálého míchání přilijeme mléko. Rendlík vrátíme na sporák, trochu zesílíme oheň a mléko přivedeme k varu. Oheň znovu zmírníme a omáčku necháme vařit.
Do velkého hrnce nalijeme vroucí vodu, přivedeme k varu, osolíme, přidáme brokolici, několik minut ji povaříme, děrovanou naběračkou přeneseme na cedník a propláchneme studenou vodou. do vody po brokolici nasypeme těstoviny a uvaříme je.
Listy mangoldu či špenátu opláchneme a odstraníme z nich řapíky. Těsně předtím, než jsou těstoviny hotové, vmícháme do omáčky polovinu sýra gruyére a polovinu parmazánu a podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek a další parmazán. Přidáme brokolici a mangold nebo špenát, zamícháme a na 3-4 minuty odložíme. Předehřejeme gril.
Těstoviny slijeme a rozdělíme do zapékacích nádob vytřených máslem, přelijeme omáčkou se zeleninou a opatrně promíchám. Posypeme zbývajícím sýrem gruyére. Nádoby dáme na plech. Těstoviny s ostatními surovinami grilujeme 5 minut, dokud sýr nezačne bublat a hnědnout.
Do velkého hrnce nalijeme vroucí vodu, přivedeme k varu, osolíme, přidáme brokolici, několik minut ji povaříme, děrovanou naběračkou přeneseme na cedník a propláchneme studenou vodou. do vody po brokolici nasypeme těstoviny a uvaříme je.
Listy mangoldu či špenátu opláchneme a odstraníme z nich řapíky. Těsně předtím, než jsou těstoviny hotové, vmícháme do omáčky polovinu sýra gruyére a polovinu parmazánu a podle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek a další parmazán. Přidáme brokolici a mangold nebo špenát, zamícháme a na 3-4 minuty odložíme. Předehřejeme gril.
Těstoviny slijeme a rozdělíme do zapékacích nádob vytřených máslem, přelijeme omáčkou se zeleninou a opatrně promíchám. Posypeme zbývajícím sýrem gruyére. Nádoby dáme na plech. Těstoviny s ostatními surovinami grilujeme 5 minut, dokud sýr nezačne bublat a hnědnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat