Pálenky nazývané eau de vie, schnapps nebo aquavit se mohou hodit k sýru skutečně výborně. Například k sýru pecorino (či jiného ovčího sýra) s alsasko hruškovicí Poire William. Ovocné destiláty, například meruňkovice, třešňovice a pálenka z trnek, bývají méně silné, ale stejně dobré. Výborná je kombinace meruňkovice se smetanovým sýrem Boursault, třešňovice se sýrem brie nebo tvrdým ovčím sýrem.
OVOCNÁ VÍNA
Přestože se ovocná vína vyrábějí z jiných plodů než hroznových, mohou se používat podobně jako červené stolní víno. Neobsahují však hořčiny (taniny), kvůli kterým bývají kombinace červeného vína se sýrem problematické. Obzvlášť chutná jsou bezinková, ostružinová vína v kombinaci se sýry s modrou plísní a také japonské švestkové víno (umešu) s krémovitým sýrem brie.
GRAPPA A UVE
Grappa se vyrábí stejně jako marc z matolin, které jsou odpadním produktem při výrobě vína, méně často zraje v dubovém sudu. Uve se podobně jako eaux de vie vyrábí z celých hroznů.. Destiláty obou typů chutnají zvláštně ke středomořským ovčím sýrům jako je korsický sýr fleur du maquis obalený v bylinkách.
APERITIVY
Jsou zejména francouzský a středomořský jev, jež zahrnuje široko paletu nápojů od pommeau (vedlejšího produktu z výroby calvadosu), který se hodí ke camembertu a sýrům s omyvatelnou kůrou, přes guignolet. Dále pak nápoje ochucené anýzem - patis, ouzu a rakija, ty se hodí ke slaným ovčím sýrům například feta či mezze.
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE
Téměř všechny chutě, jaké najdeme ve víně, najdeme také v nealkoholických nápojích - proto se tyto nápoje hodí k podobným sýrům. Šťáva z bezinkového květu je výborná ke kozím sýrům a jablečné a hruškové šťávy se hodí k sýrům jako je cider (podobný jako anglický cheshire). Šťávy z granátových jablek, brusinek a džusy z jiného drobného ovoce se hodí ke stejným sýrům jako lehká ovocitá červená vína, zvláště k jemnému brie.
Žádné komentáře:
Okomentovat